середу, 9 листопада 2016 р.

Свято української кухні

МЕТА: Розширити і узагальнити знання дітей про українські народні страви; виховувати пошану та любов до хліба; в ігровій формі закріпити та активізувати знання фольклору; активізувати творчі здібності кожної дитини в інсценізованій грі; викликати веселий жартівливий настрій та естетичну насолоду від поетичної мови у віршах та піснях.                                                          ХІД СВЯТАI. Зустріч гостей.
       Пісня «Зеленеє жито, зелене…»Зеленеє жито, зеленеХорошії гості у мене,Зеленеє жито у полі,Хорошії гості у школі.
Зеленеє жито, зеленеХорошії гості у мене,Зеленеє жито та й овес,Тут зібрався клас наш увесь.  ВЧИТЕЛЬ. Дорогі діти! Сьогодні до нас завітали гості. А гостей завжди пригощають. От і ми з вами покажемо й розкажемо, які ми гарні господарі, як ми можемо зустрічати й пригощати гостей.-          Діти, скажіть, будь ласка, в якому селі ми живемо?
-          А село знаходиться в якому районі?
-          А в якій області?
-          А наша область належить до якої країни?
-          Столиця нашої держави?
-          Як називається народ, який живе на Україні?
-          От сьогодні ми відзначимо свято української кухні.
II. Повідомлення теми і мети свята.  Праця українців була завжди пов'язана із землею, основне заняття українців – хліборобство. Це дуже важка праця. Люди трудилися від світання до смерку. Затрачували багато фізичних сил і тому мали потребу у ситній їжі. Ці традиційні страви української кухні давали силу людям: м'ясо, сало, хліб, молоко, вареники, каші, борщі, пироги з сиром, пампушки…   Українці дуже гостинні й у свята на стіл вони виставляють десятки різних страв. На Різдво головна страва – кутя, на Великдень – паска і крашанки. Жодне свято не обходиться без пирогів і вареників.   Отож, і ми з вами приготуємо смачний борщ, кашу, вареники.III. Гра «Хто швидше із різних продуктів вибере необхідні для приготування борщу».
     Дві дівчинки в кошики збирають необхідні продукти.
-          Діти! А які ви знаєте борщі? (З м’ясом, зелений, холодний)IV. Конкурс «Ліплення вареників».
   - Правда, діти, вареники то є смачна їжа? Давайте пограємо в гру «Хто швидше зліпить вареник?». Поки дівчатка ліплять, виконується пісня «А мій милий вареничків просить…».V. Вірш «Вареники».
         В кожній хаті на Вкраїні         Вареники варять нині.         Вареники не погані,         Вареники у сметані.Конкурс «Хто швидше з'їсть вареник?».Конкурс «Хто швидше вип'є сік із соски?».VI. «Гречана каша».   Основою української кухні були зерно та крупи.    Каша – це національна їжа наша!    Каша – традиційна друга страва українців. Клітини нашого організму дуже люблять кашу. У ній багато вуглеводів – їхньої основної їжі.                                  Сценка «ГРЕЧАНИКИ»
      Каші вранці наварила      Цілую макітру.      Жду до себе, жду до себе      Петра та Микиту.                    Гоп, моя гречка,                    Гоп, моя мила,                    Чом моя гречка                     Так скоро поспіла?Де ж ви, де ж ви, мої друзі?Прохолоне каша.Піду, піду подивлюся,Де ж ви, мої друзі.
                     Гоп, моя гречка,                     Гоп, моя мила,                     Чом моя гречка                     Так скоро поспіла?Конкурс «Хто перший нагодує товариша яблуком?».VII. «Танок маленьких кухарів».Виконують хлопчики.ВЧИТЕЛЬ: У свята люди веселяться і танцюють. Витрати енергії компенсуються щедрим частуванням. Свята дають заряд позитивних емоцій, що дуже корисно для здоров'я.
VIII. Святковий стіл.
Загадка.   З головою він накритий
                  Несуть йому їсти й пити.                  Та він страви не вживає,
                  Все хтось інший поїдає.ВЧИТЕЛЬ: Діти, ми приготували смачний борщ, вареники, кашу. Все поставили на стіл. Ви ж, діти, про головне забули! Відгадайте, про що?IX. Хліб – усьому голова!Загадка. Хоч не солодкий, та дуже смачний.
                Хоч дешевий, проте дорогий.                Сядемо обідати – він на столі.                 Любимо його – і дорослі, й малі. (хліб)-          Правильно, хліб! А хто ще знає загадки про хліб?
ДІТИ. 1. Виріс у полі на добрій землі,
               Місце найкраще знайшов на столі.
           2. За те його кривдять,               За те його луплять,               Що всі його хочуть,               І всі його люблять.ВЧИТЕЛЬ. Про святий хліб народ склав багато приказок і прислів’їв.
1.      Без солі і хліба – немає обіду!
2.      Де хліб і вода, там голоду нема.
3.      Коли хліб на возі, немає біди у дорозі.
4.      Хліб – усьому голова!
5.      Земля – матінка, а хліб – батенько!
ВЧИТЕЛЬ. Про нашу головну їжу – хліб – діти, ви знаєте багато віршів.1.      Так! Хліб – усьому голова!
Про це у народі кажуть.Хліб – це мир, любов, життя,Хліб – це наша радість!         
2.      Мама зранку подає
Молочка поживного.І смачний окраєць хлібаТеплого, пшеничного.
3.      Хліб – багатство найцінніше,
Гість жаданний в хаті.З тих часів, коли навчилисьЙого виробляти. ВЧИТЕЛЬ. Діти! Ми з вами повністю накрили святковий стіл. А перед тим як сісти частуватися ми пригадаємо правила. ПРАВИЛА. 1. Як за стіл сідаєте,                          Правила згадайте.                          А як все згадаєте –
                          Їсти починайте.2. Наші діти міст і сіл    Правила ці знають.    Лікті не кладуть на стіл
    І не позіхають.                       3. Миють руки перед тим,                           Як за стіл сідати,                           Знають їсти що і чим,                           Вміють помовчати.4. Бо живемо між людьми,
    Й треба все це знати.    То ж себе та інших ми
    Будем поважати.
IX. ЧАСТУВАННЯ.                       Шанобливо хліб підносим                       І, вклонившись, щиро просим:                       Любий гостю наш, тримай                       Дружби символ – коровай!
                        Гості  дорогенькі!                        Добра вам бажаєм!                        І за добрим звичаєм                        Смачним  пригощаєм!( Діти пригощають гостей. Звучить музика.)         

                ДОДАТОК
  БОРЩ. А все ж королем української кухні був і залишається борщ! В сиву давнину його називали « варивом із зілля». Сьогодні лише в Україні налічується понад 30 рецептів варіння борщу.
  Борщ з м’ясом, з куркою, з грибами, з квасолею, без м'яса, з буряком, з квашеною капустою, борщ  зелений.ВЧИТЕЛЬ. Є дуже багато приказок та прислів’їв про борщ.1.      Їжте, діти, борщ,
Дуже смачний борщ, -
Три дні стояв,Ще й пес хлебтав.                     
2.      Де сісти, то сісти,
Аби борщ з'їсти.                    
3.      Дід бабу хвалить,
Що смачний борщик варить;А молодий свою гудить,Що не варить, а паскудить.
 ВАРЕНИКИ. Ну, а тепер слід згадати про нашу давню традицію. Вона досить приємна і смачна.         
 ЗАГАДКА. Місили, місили,                                 Ліпили, ліпили,                                 А тоді – хіп,
                                 Та в окріп!                                 В масло та сметану.                                 Хто зуміє відгадати,                                 Того будемо частувати.
  ЦІКАВІ ФАКТИ. Вчені підрахували, що за 70 років життя людина з'їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 10-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м'яса і риби, 10-12 тонн яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя.
                               
  
   

Немає коментарів:

Дописати коментар